fbpx

INŠTITUT VITA BONA

Smo zavod za raziskovanje, izobraževanje, svetovanje in družinsko terapijo.

Katja Knez Steinbuch

Katja Knez Steinbuch je družinska terapevtka – psihoterapevtka, stažistka relacijske družinske terapije, ustanoviteljica in direktorica Inštituta Vita Bona. Pri svojem delu uporablja terapevtski model, ki ga je v Sloveniji razvil dr. Christian Gostečnik. Ima zaključen podiplomski študijski program za izpopolnjevanje Zakonska in družinska terapija (ZDT). Je doktorska kandidatka ZDT in članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije. Kot stažistka je bila povezana tudi z inštitutom Zaupanje. Je ustanovna članica novoustanovljenega združenja, ki nosi ime Slovensko Združenje psihoterapevtov in svetovalcev (SZPS). Redno se udeležuje supervizije pri dr. Mateji Cvetek, njen delovni mentor pa je dr. Robert Cvetek. Je svetovalka in strokovna administratorka Fb skupin Sočutno starševstvo in Sočutno partnerstvo, kjer vodi ekipo strokovnih moderatorjev, psihoterapevtov. Izvaja predavanja, izobraževanja in šole za starše in ima izkušnje s  področja partnerstva  in vzgoje otrok in vodenja delavnic za mlade in starše. Od leta 2015 poleg družinske terapije uporablja tudi metodo EMDR – desenetizacija in ponovna predelava travme z očesnim gibanjem. Katja Knez Steinbuch je idejni vodja izobraževanj iz Sočutnega varstva. Vodi tudi start up projekt -Agencija sočutnega varstva.

Njena osnovna področja terapevtskega zanimanja obsegajo psihičnefizične in spolne zlorabe v povezavi s starševstvom ter zlorabe v povezavi s partnerstvom in (so)odvisnimi odnosi. Iz teh področij pripravlja tudi doktorat.

Njen moto je “sočutno, diskretno, varno”.

Prizadeva si za zakonsko ureditev psihoterapije, ki bi morala biti dostopna vsem. Znotraj Kolegija Fakultet (SFU, FUDŠ in Teološke fakultete) sodeluje s številnimi psihoterapevti.

Saša Golob

Saša Golob je družinska terapevtka, ki deluje po modelu relacijske družinske terapije. Ima zaključen podiplomski študijski program Zakonska in družinska terapija (ZDT). Pri svojem delu uporablja terapevtski model, ki ga je v Sloveniji razvil dr. Christian Gostečnik. Je članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije ter se redno udeležuje supervizije.

Sodeluje z Inštitutom Vita bona, kjer vodi individualne, zakonske in družinske terapije ter piše članke. Je ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer v skupini terapevtov odgovarja na anonimna vprašanja članov.

Ima izkušnje z vodenjem skupine za mamice z dojenčki. Opozarja na pomembnost navezanosti in stika staršev oziroma skrbnikov z otrokom v najzgodnejšem, ranljivem obdobju. Velik pomen pripisuje razreševanju disfunkcionalnih vzorcev, ki se lahko obudijo pri starših ob vstopu novega člana v družino in se prenašajo generacijsko. Preko videovsebin na Youtube kanalu s svojimi izkušnjami in terapevtskim znanjem usmerja posameznike k zavedanju lastne odgovornosti za svoje življenje in jih opogumlja za delo na sebi.

Prav tako ima izkušnje s povezovanjem skupine za svojce alkoholikov. Svoje delo usmerja v raziskovanje življenja odraslih otrok alkoholikov ter odpravo posledic, ki so nastale zaradi disfunkcionalne primarne družine. Opozarja na problematiko alkoholizma in drugih zasvojenosti v družini, ki prizadenejo vse družinske člane.

Verjame v zdravilno moč odnosa, ki lahko spremeni življenje na bolje.

Tjaša Šuštar

Tjaša Šuštar je magistrica zakonskih in družinskih študij in zakonska in družinska terapevtka stažistka, ki deluje po modelu relacijske družinske terapije. Med svojim študijem je kot prostovoljka delovala v eni izmed varnih hiš za ženske in otroke z izkušnjo nasilja, v kriznem centru za mlade in na zaupnem telefonu za osebe v stiski.

V svoji magistrski nalogi je raziskovala izkušnje materinstva pri ženskah, ki so v otroštvu ali mladostništvu doživele spolno zlorabo. Stiske žensk s katerimi se je srečevala tudi kot terapevtka stažistka na Frančiškanskem družinskem inštitutu so jo vodile v to, da je opravila izobraževanje tudi kot porodna in poporodna doula.

Že pet let živi in deluje v Čilu, kjer je dve leti delovala kot svetovalna delavka v šoli za socialno ogrožene otroke v Santiagu, nato pa se je usmerila v terapevtsko delo, izvajanje delavnic in predavanj za starše, podporne skupine za nosečnice ter spremljanje nosečnic ter njihovih partnerjev v vlogi doule.

Sodeluje z inštitutom Vita Bona kjer izvaja online individualno, zakonsko in družinsko terapijo v slovenskem in španskem jeziku.

Področja njenega raziskovanja so spolne zlorabe v povezavi z materinstvom in partnerstvom, večkulturni partnerski odnosi in izzivi ‘expatov’.

Njena želja je, da bi bila vsaka ženska, ki je doživela travmo spolne zlorabe podprta v procesih povezanih z materinstvom, ter ob njih doživela novo izkušnjo tega kaj pomeni, da je njeno telo spoštovano, njena stiska slišana in njene pravice, želje in potrebe vzete zares in upoštevane. Verjame, da so prav ti procesi, ki lahko prebudijo v ženskah izjemno boleča občutja, hkrati priložnost za novo upanje in celjenje ran. Želi si, da bi vse (bodoče) mamice, ki pogosto v tišini trpijo, vedele, da niso same in da lahko poiščejo pomoč.

Denis Ališić

Denis Ališić ima zaključen magisterij iz Zakonskih in družinskih
študijev in program specializacije, Izpopolnjevanje Zakonske in družinske terapije. Poleg
tega je član Združenja zakonskih in družinskih terapevtov
Slovenije (ZZDTS).

Na svoji karierni poti je predaval in delal z digitalno
zasvojenostjo, zasvojenostjo s spolnostjo in z nasiljem v družini. Svojo
strokovnost je razvijal ob delu z mladimi na različnih taborih in na delavnicah
pri organizacijah kot so Mladi zmaji, Mavrični bojevniki in Društvo
naturo.

Njegovo področje delovanja je individualna terapija in tudi svetovanje partnerjem s težavami v partnerski zvezi. Je adminitrator skupine za podporo staršem (Sočutno varstvo in starševstvo, SOS za starše in strokovne delavce) in skupin za podporo partnerjem (Sočutno partnerstvo, SOS za pare) ter anksioznim (SOS Korona) na Facebooku.

Redno sodeluje tudi pri DNK, Društvu za nenasilno komunikacijo. Trenutno se pri delu osredotoča na teme kot so: osebnostna rast, težave v partnerstvu in psihične (psihopatološke) bolezni..

Denis Ališić, Vita Bona, terapevt družinske terapije

Pišite nam! Ponujamo vam tudi možnost postavljanja in anonimne objave vprašanj.

Inštitut Vita Bona vam želi poleg terapij omogočiti vpogled v nova znanstvena dognanja. Pri tem sodelujemo z našimi družinskimi terapevti, ki jih lahko spremljate v omenjenih Fb skupinah. Slednji objavljajo strokovne novosti iz specializiranih področij.

Veseli bomo tudi vaših konstruktivnih kritik in novih idej. Svoja vprašanja, želje in ideje nam pošljite na .

Copyright © 2016 - 2020 - Vita Bona - družinska terapija

Vita bona novice!

Ker želimo biti povezani z vami se naprej, vas vabimo, da se naročite na naše mesečne novice. Od novic se lahko kadarkoli odjavite.